Sistit Nedir?
Sistit mesanenin bakteriyel enfeksiyonudur. Bu durum son derece yaygındır, kadınların yüzde 50-70’i hayatlarında en az 1 kez sistit geçirirler.
Sistit semptomları nelerdir?
Diğer semptomlar:
Ancak hiçbir semptomunuz olmadan da sistit geçiriyor olabilirsiniz.
Hafif sistitlerin çoğu antibiyotikler ile başarılı bir şekilde tedavi edilebilirken, bazı tekrarlayan sistitler tedavi edilmedikleri zaman ciddi komplikasyonlara sebep olabilir.
Nasıl sistit olunur?
Sistitin en sık sebebi bakteriyel enfeksiyondur. Kadınlar erkeklere gore daha sık etkilenirler çünkü kadınlarda üretra-mesaneden idrarın dışarı çıktığı kanal- erkeklere oranla daha kısadır, ve bu da barsaklardan daha kolay enfekte olmasına neden olur. Sistit erkeklerde ve çocuklarda da olabilir. Bu enfeksiyonlar daha çok anatomik bozukluklar veya üriner fonksiyon bpzukluklarından kaynaklanmaktadır.
Sistit başka sebeple de olabilir, örneğin:
Sistit Araştırılması
Çoğu vakada basit bir idrar analizi bakteriyel sistit varlığını göstermek için kullanılabilir. Eğer enfeksiyon tekrarlıyor ve ateş gibi bazı ciddi komplikasyonlar eşlik ediyorsa ultrason ile böbreklerin değerlendirilmesi önemlidir. Bu herhangi bir anomali varlığını saptamak ya da mesanenin tamamen boşaldığını kontrol etmek için önemlidir. Tekrarlayan sistit atakları olan hastalarda sistoskop denen mesanenin endoskopik incelemesi yapılması gerekebilir.(Bu prosedurda ucu ışıklandırılmış bir cihaz ile ,sistoskop, doktorunuz ,üretranın içini ve mesaneyi değerlendirir)
Sistoskop bir kalem kadar incedir ve bir teleskop ya da mikroskop gibi lensleri vardır. Bu lensler doktorunuza üriner systemin iç yüzeyini inceleme fırsatı verir. Alınan görüntüler bir optik yardımıyla monitor sistemine verilir ve istemeniz halinde işlemi izleme seçeneği size verilir.
Etiketler : Sistit , Sistit Nedir , Sistit Tedavisi , Sistit Ne Kadar Sik Görülmektedir